Naprawdę Wam polecam.
A Teraz przepis na precle, paluch, który znalałam na stronie internetowej(http://www.naszchleb.pl/)
Przepis na precle około 15 sztuk:
Składniki:
500 g mąki typ: 550
42 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
250 ml ciepłej wody
20 g smalcu
1 paczka proszku do pieczenia (16g)
40 g sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 150 ml wody
1 łyżeczka cukru
1.8 l wody
Przygotowanie:
rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą
do dużej misy lub dzieży miksera wsypać 500g mąki, dodać cukier, proszek do pieczenia, smalec, wszystko dobrze wymieszać, następnie palcami zintegrować smalec z mąką
zrobić w środku mąki wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże, z brzegów wgłębienia zgarnąć trochę mąki, wymieszać rozpuszczone drożdże z dodatkową mąką, następnie opruszyć roztwór mąką, pozostawić na 20 min aż drożdże się spienią
wymieszać w mikserze lub wyrabiać ręcznie przez 15 min, w razie potrzeby dodać trochę mąki, w czasie mieszania dodać sól
przełożyć do misy lub pozostawić w dzieży, przykryć folią, pozostawić na 45 min, aż casto dobrze wyrośnie
przebić i wyrabiać przez 10 min
podzielić ciasto na 15 kawałków, z każdego uformować długi na 30/40 cm wałek
wyłożyć blache papierem do pieczenia i posmarować ją masłem, spleść każdy wałek w precel i umieścić na stolnicy rozgrzać piekarnik do 200 C
rozczyn sody dodać do 1.8 litra wody i zagotować
każdy precel włożyć do wrzątku na około 30 sekund poczekać aż wypłynie
umieścić precle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
rozgrzać piekarnik do 200 C
na dnie piekarnika umieścić płaskie naczynie z wrzątkiem
włożyć precle do piekarnika i piec 15-20 min. w temp 220 C
Składniki:
500 g mąki typ: 550
42 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
250 ml ciepłej wody
20 g smalcu
1 paczka proszku do pieczenia (16g)
40 g sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 150 ml wody
1 łyżeczka cukru
1.8 l wody
Przygotowanie:
rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą
do dużej misy lub dzieży miksera wsypać 500g mąki, dodać cukier, proszek do pieczenia, smalec, wszystko dobrze wymieszać, następnie palcami zintegrować smalec z mąką
zrobić w środku mąki wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże, z brzegów wgłębienia zgarnąć trochę mąki, wymieszać rozpuszczone drożdże z dodatkową mąką, następnie opruszyć roztwór mąką, pozostawić na 20 min aż drożdże się spienią
wymieszać w mikserze lub wyrabiać ręcznie przez 15 min, w razie potrzeby dodać trochę mąki, w czasie mieszania dodać sól
przełożyć do misy lub pozostawić w dzieży, przykryć folią, pozostawić na 45 min, aż casto dobrze wyrośnie
przebić i wyrabiać przez 10 min
podzielić ciasto na 15 kawałków, z każdego uformować długi na 30/40 cm wałek
wyłożyć blache papierem do pieczenia i posmarować ją masłem, spleść każdy wałek w precel i umieścić na stolnicy rozgrzać piekarnik do 200 C
rozczyn sody dodać do 1.8 litra wody i zagotować
każdy precel włożyć do wrzątku na około 30 sekund poczekać aż wypłynie
umieścić precle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
rozgrzać piekarnik do 200 C
na dnie piekarnika umieścić płaskie naczynie z wrzątkiem
włożyć precle do piekarnika i piec 15-20 min. w temp 220 C
życzę Wam smacznego!:)
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
sissly.blogspot.com
Ja też chcę takie upiec!:) Wyglądają cudownie.
OdpowiedzUsuńlubie precelki:)))
OdpowiedzUsuń